De houtbouw doet het in zijn geheel goed. Volgens cijfers van HoutInfoBois werden in 2016 een recordaantal van 2.509 houtbouwhuizen gerealiseerd in België, terwijl dat er in 2011 nog maar 1.711 waren. Anno 2018 nam hout al bijna 11 % van de totale woningbouw in, tegenover 6,5 % in 2011. Vooral de meerlaagse massieve houtplaten of CLT blijken die groei te trekken. En daar bestaan goede redenen voor. We sommen er zeven op.
CLT is prefab eventueel tot de interieurinrichting toe. De houten panelen worden in de fabriek compleet met raam- en deuropeningen op maat gesneden en voorzien van alle uitsparingen en leidingsleuven voor utilitaire toepassingen. Dat bespaart een hoop stress op de werf. Alle panelen zijn zonder pluggen simpel vast te schroeven, en dat scheelt een pak in tijd. Bovendien kan men meteen met de technieken beginnen, want je hoeft geen rekening te houden met een droogtijd. Ook de ramen en deuren kunnen er onmiddellijk in. Als de dakbedekking snel volgt, is de hele constructie binnen de twee weken wind- en waterdicht, en helemaal klaar na een drietal maanden.
Bouwen met CLT-panelen gaat hand in hand met prefabricatie, en dat veronderstelt een gedetailleerde voorbereiding die nauwgezet opgevolgd wordt om problemen op de werf te vermijden. Klassieke bouwmethoden hebben die traditie niet. Daar gebeurt de uitwerking grotendeels wanneer de woning in volle aanbouw is. Het voortraject is dus minder intensief, maar dat leidt vaak tot fouten. Volgens het rapport Mc Kinsey kom je door de correcties op de werf op die manier aan een bijkomende kost van 30%!
Hout brandgevaarlijk? Helemaal niet. De inbranding van CLT verloopt zelfs eerder langzaam en is perfect voorspelbaar. Door een aangepaste dikte en het eventueel gebruik van een bijkomende brandwerende plaatafwerking voldoet CLT aan alle normen en kunnen de panelen zonder gevaar in elk type ruimte en gebouw toegepast worden. Vergeet ook niet dat CLT zichzelf door de vorming van een koollaag deels uitdooft. Lees het artikel ‘Brand heeft nauwelijks vat op hout’ voor de impact van vuur op deze materiaalsoort.
Aardbevingen vormen evenmin een probleem. Onder meer de inherente flexibiliteit van het basismateriaal maakt CLT-constructies beter bestand tegen de vrijgekomen krachten dan stenen gebouwen.
Beton weegt 2.700 kg/m³, CLT-panelen hebben een volumieke massa van 470 kg/m³ en zijn daarmee ruim 80 % lichter. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de fundering en de vloerelementen, die veel lichter en dunner uitgevoerd kunnen worden dan bij beton op een vergelijkbare overspanning. Met het oog op hoogbouw opent het lage gewicht heel wat nieuwe mogelijkheden.
Op basis van de tekening zagen de CNC-machines de panelen uit, tot op de millimeters precies. Dankzij die nauwe tolerantie sluiten de panelen bij de assemblage perfect op elkaar aan. Die dimensionale accuraatheid is een groot voordeel ten opzichte van traditionele bouwmethoden. CLT-panelen houden hun vorm ook goed vast zodat ze weinig last hebben van krimp of uitzetting. De dilatatie van CLT is zelfs gelijk aan die van beton.
Gedurende de volgende 20 jaar zullen 3 miljard mensen een nieuwe woning nodig hebben. Een gigantische belasting voor de planeet, als je weet dat de bouwsector verantwoordelijk is voor 47% van de CO2-uitstoot. CLT zou wel eens de oplossing kunnen bieden. Hout beschikt namelijk over de eigenschap om CO2 op te slaan: 1 ton per kubieke meter. En hout kun je natuurlijk opnieuw en relatief snel laten groeien. Als je de bossen duurzaam beheert, is het een onuitputtelijke grondstof.
Het is geen toeval dat houten panelen vaak worden toegepast in de passiefbouw. Al na drie lagen is CLT luchtdicht en met een I-waarde van amper 0,10 W/(m*K) isoleren de panelen zonder meer uitstekend.
Beide bouwfysische eigenschappen dragen sterk bij tot de energiezuinigheid van een CLT-woning, die bovendien wordt gekenmerkt door een gezond en aangenaam binnenklimaat.
Ontdek nog meer troeven van kruislaaghout.
We produceren
Wij bouwen
Blijf op de hoogte
Dit is de nieuwe website van Korlam, Lamcol en Groep Terryn. Op zoek naar korlam.be, lamcol.be of groepterryn.be? Dan ben je aan het juiste adres!
Laminated Timber Solutions | Breulstraat 111 | 8890 Moorslede | Aux Minières 5 | 6900 Marche-en-Famenne | T +32 51 78 88 88 | ltsbelgium@ltsbelgium.be
Laminated Timber Solutions
Breulstraat 111, 8890 Moorslede
Aux Minières 5, 6900 Marche-en-Famenne
T +32 84 31 52 74
2025 Laminated Timber Solutions | Voorwaarden | Disclaimer | Data Protection Notice