Ik wil een houtbouw, wat nu?

Een eigen huis staat bij vele Belgen nog altijd bovenaan de lijst met prioriteiten. Het is de reden waarom we onze rekening elke maand spijzen, tot we eindelijk en soms ten koste van veel ontzeggingen genoeg bijeen hebben gespaard voor de grote stap. Gezien het immense belang en de budgetten die ermee gepaard gaan, kan je maar beter meteen de juiste keuzes maken. Met houtbouw kies je voor een snelle en heel groene bouwmethode, maar er blijft nog veel te beslissen. We begeleiden je door de belangrijkste knopen die resten.

Houtbouw in CLT
Hout combineert verschillende voordelen

Welke houtbouwmethode?

Houtbouw telt vele varianten. De eerste vraag die je je dus moet stellen, is: welke methode sluit het best aan bij mijn wensen? Het primaire onderscheid is dat tussen skelet- en massiefbouw. Daarbinnen heb je nog verschillende onderverdelingen. Onder de tweede categorie valt bijvoorbeeld ook houtstapelbouw, maar vaak zal het toch neerkomen op de keuze tussen houtskeletbouw en CLT. Hoewel die eerste nog altijd de populairste methode is, wint CLT terrein. Misschien heeft dat te maken met de CO₂-opslag. Tenslotte is de factor duurzaamheid een belangrijk argument pro hout. Het feit dat massieve panelen bijna dubbel zoveel CO₂ opslaan, speelt dan wel mee, al zijn er natuurlijk zowel op vlak van ontwerp, bouw als comfort nog andere duidelijke verschillen.

Projectfiche CLT-realisatie
Voorbeeldfiche bij realisatie

Hoe moet je huis eruitzien

Vervolgens neem je een architect bij de arm, liefst eentje die weet hoe hij de grote architecturale vrijheid van hout moet benutten. Hout is van nature heel licht, daardoor kan je met het materiaal zowat alle kanten op: je kan probleemloos in verticale richting werken en bouwen in de hoogte, maar evengoed speel je met volumes die je als een blokkendoos door elkaar laat schuiven. CLT biedt zelfs nog meer mogelijkheden. Dan moet je in de eerste plaats denken aan grotere overspanningen in vergelijking met houtskeletbouw en houtpartijen die je ook als binnenafwerking kan gebruiken. Dat moet je dan wel op voorhand beslissen, want niet alle oppervlaktekwaliteiten lenen zich daartoe. Daar heb je panelen in woon-zichtkwaliteit voor nodig. Bij die afwerking zullen ook de verbindingen maximaal worden verborgen.

CLT-afwerking
Panelen in woon - zichtkwaliteit

Wie kies je als uitvoerder voor je houtbouw?

Dat laatste punt brengt ons bij de uitvoering. Omdat bouwen met hout zijn eigen regels volgt, kies je ook voor die fase in het bouwproces best voor een betrouwbare partner die je, rekening houdend met de kenmerken van het materiaal, kan adviseren zodat je later geen spijt krijgt van bepaalde beslissingen. Bij CLT kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om technieken in de houten structuurelementen in te werken. Esthetisch valt daar wel wat voor te zeggen. Een specialist zal je daarop wijzen. In het geval van CLT is de rol van de uitvoerder trouwens bijzonder groot: niet alleen staat hij in voor alle sterkteberekeningen en uitvoeringstekeningen, ook de montage van de volledig geprefabriceerde panelen, pasbewerkingen inclusief, valt hem te beurt. Op de werf zelf kan er nog maar weinig rechtgezet worden. In die zin is de uitvoerder, nog meer dan de architect, de realisator van het huis van je dromen.

Voor meer (technische) informatie over CLT, download de whitepaper van Laminated Timber Solutions.