VUB Elsene kiest zonder aarzelen voor hout voor uitbreiding kantoorgebouw

Locatie: Elsene

Jaar: 2020

Architect: Wim Dens

Bouwheer: VUB

IMG_3297_5ca2532a3a8112d72d2c39ebdc9aaca3 (13)

Laminated Timber Solutions (LTS) kreeg de opdracht om op een van de bestaande kantoorgebouwen van de VUB, campus Elsene, een tweede verdieping te voorzien. De constructie werd opgetrokken uit wanden en een plafond uit Cross Laminated Timber (CLT) en een structuur van balken en kolommen uit gelijmd gelamelleerd hout (BLC).

Hoe bij LTS terechtgekomen

Na een eerste ‘aftastingsronde’ ging de opdracht in aanbesteding. Het was Wycor, een totaalaanbieder op vlak van renovatie en binnen-en buitenafwerking, die het project binnenhaalde. Wycor ging te rade bij LTS en zette samen met de experts van de houtbouwer het ontwerp en project op punt.

Uitbreiding kantoorgebouw VUB Elsene
Een tweede verdieping in hout

Vereisten van de bouwheer

Strakke deadline

Een van de vereisten van de bouwheer was de snelheid van uitvoering en oplevering. Een uitdaging daarbij was dat toen LTS de opdracht kreeg, er nog een stuk afbraak moest gebeuren vooraleer ze effectief verder konden. Pas na de afbraak kregen ze de juiste maten door en konden ze overgaan tot de volgende stap. Het ontwerp was al gemaakt, maar kon makkelijk aangepast worden op basis van de maten. De deadline was strak, maar door de uitbraak van het coronavirus kwam er toch wat vertraging op het project. LTS zelf is een kleine drie maanden en een half bezig geweest:

  • Voorbereiding en studie: 3 maanden
  • Montage: minder dan twee weken

Esthetiek en uitstraling

Het hout werd met opzet zichtbaar gelaten. En dat is uiteraard met een reden. De architect wilde vooral het esthetische karakter van het hout benadrukken. Als je hout ziet, dan associeer je dat meteen ook met duurzaamheid. En zo komen we naadloos bij de volgende vereiste van de klant.

BLC en CLT in VUB
Het hout wordt zichtbaar gelaten

Duurzaamheid

Eigenlijk wordt deze eis niet meer altijd expliciet verwoord. Duurzaam bouwen is de standaard geworden. En met hout speel je perfect in op die duurzame toekomst. Het is een eis die niet meer altijd moet uitgesproken worden, maar waar je als bouwteam vandaag wel altijd rekening mee moet houden.

CLT en BLC voor wanden, plafond en structuur

De optopping, de extra verdieping op het bestaande gebouw, bestond uit een skeletstructuur van balken en kolommen uit BLC. De houten elementen zitten trouwens ook in de gevel verwerkt. Dat maakt, zoals je eerder al kon lezen, dat de bouwheer het esthetische aspect ook erg belangrijk vond. Voor de buitenwanden en het plafond koos men, zonder aarzelen voor CLT.

Aanpak project VUB Elsene

Bouwpartners zitten veel vroeger samen

In het verleden werkten de bouwpartners vaak op een eiland. Vandaag is dat absoluut niet meer het geval. Al vroeg in het bouwproces komen alle partijen samen, zodat er veel beter op elkaar kan worden afgestemd. Dat was ook hier zo. CLT-bouw is een hightech prefabmethode die vraagt om overleg. Hoe vroeger en beter je op elkaar bent afgestemd, hoe groter de kwaliteit van het eindresultaat.

Doorgedreven studie en nauwkeurige productie CLT- en BLC-elementen

De studiedienst van Laminated Timber Solutions werkt zijn ontwerpen bijna altijd uit in 3D, in BIM. Dat was ook hier het geval. Die aanpak zorgt ervoor dat er heel snel en correct kan geproduceerd worden. Alles is voorzien, ook alle uitsparingen voor de technische installatie.

Zoals bij alle projecten van de houtbouwspecialist kruipt er veel energie in de voorbereiding. Het denkwerk bij de studiedienst en de uitvoering/productie van de houtbouwelementen neemt de nodige tijd in beslag. Maar eenmaal die stappen achter de rug zijn, is eigenlijk 90% van het werk afgerond. Veel van de tijd die ze investeerden tijdens de voorbereiding, winnen ze uiteindelijk terug op de werf, tijdens montage.

Tijdwinst bij montage

Om de snelheid van bouwen op te krikken, monteert LTS, als de situatie het toelaat, rechtstreeks van de vrachtwagen. Dat is mogelijk omdat de prefab houtbouwelementen licht zijn en de kraan er geen moeite mee heeft om deze te verplaatsen. Je kan ook verder reiken, dan als je werkt met andere materialen.

Uitdagingen realisatie VUB Elsene

Zoals zovele van de projecten waarbij LTS betrokken partij is, ging het hier opnieuw over maatwerk dat afgestemd moest worden op een bestaande situatie. Dergelijke projecten moeten vanaf het begin correct aangepakt worden. Dat betekent dat er eerst en vooral gekeken wordt naar de bestaande situatie. Eenmaal je dat in kaart hebt gebracht, kan je overgaan naar de volgende stap: de productie. Als je een correct beeld hebt van de situatie, dan heeft dat een onmiddellijke en positieve impact op de snelheid van uitvoering.

Dit project in cijfers

108 m³ CLT + 22 m³ BLC m3

volume houtproducten

103.770 CO2

opslag

691.795 km

minder uitlaatgassen

116 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

9 werkdagen

constructieduur

Download de CLT handleiding

Doorheen de jaren leerden we onze klanten en hun noden steeds beter kennen. Al deze kennis verzamelden we in deze CLT handleiding.